top of page

Motiv:
Maleriet forestiller et dansk landskab. I forgrunden ses maleriets centrale motiv, en gravhøj. Gravhøjen spillede en væsentlig rolle i det nationalromantiske landskabsmaleri. Gravhøjen var oldtidens danskeres ”kirkegård”. Sådan en gravskik fandtes ikke i Italien eller Grækenland, som kunsten var præget meget af før 1830. Derfor blev gravhøjen set som et symbol på den nationale fortid. Man kan se på billedet, at det er præget af skønhed og harmoni. Der er lyse farver, en blå himmel, og et smukt landskab.

 

Farver:
Der er blevet brugt få og varme farver til dette maleri. Det er meget ens farver der er brugt, hvilket udviser harmoni og det er et af kendetegnene i romantikken. Farverne blå, grøn og grå er de farver som der bliver set mest tydeligt, og det er nogle farver der symboliserer forskellige ting:
Farven blå symboliserer fred, ro, harmoni, renlighed og orden. Man ville som kunstner i romantikken gerne få Danmark til at fremstå præcis sådan; Det hele skal være idyllisk.
Farven grøn symboliserer natur, miljø, sundhed, livskraft og generøsitet. Man ville gerne sætte pris på den danske natur, og få det danske miljø til at vise andre at man i Danmark har det godt og lever sundt.
Farven grå symboliserer intelligens, værdighed og funktionalitet. Når en kunstner vælger at bruge farven grå, symboliserer han sin intelligens om for eksempel den danske historie, hvor Lundbye har valgt en gravhøj der fuldstændig symboliserer danskerne. Derudover ville man vise Danmark som et funktionelt land, der ingen problemer havde.

 

Tid og miljø:

Man kan tydeligt se at maleriet er fra nationalromantikken, hvor især kunstnerne havde en forkærlighed til deres fædreland. Man ser det da den idealistiske gengivelsesstrategi er brugt i maleriet, hvilket bliver set ved at der er brugt lyse farver, som fremhæver alt det smukke ved vores danske natur. Derudover kan man også se det ved at der er en oldtidsgrav på maleriet i centrum, hvilket symboliserer de gamle vikinger og er meget dansk. Maleriet stammer fra nationalromantikken i 1839. Det var en tid hvor kunstnerne fik en forkærlighed for deres fædreland.

 

Komposition:
I hans linjer udnytter han bølge kurven, der giver et rolig og harmonisk indtryk. Grunden til at Lundbye har placeret gravhøjen i den ene side, i stedet for i midten, er fordi han så kunne få mere af det danske landskab med, hvilket man i Romantikken var meget stolt af og maleriet ville heller ikke vælte, da der er balance ved at gravhøjen er placeret i venstre side. Billedet er beskåret som det er fordi Lundbye ønskede at sætte fokus på gravhøjen, så hvis billedet var større, ville fokuset hurtigt forsvinde fra gravhøjen. Det gyldne snit kan ses i billedet, da gravhøjen er placeret på de to punkter i venstre side, og den smukke blå himmel er placeret på de to punkter i højre side. Grunden til at det er gravhøjen og den blå himmel, der ligger i det gyldne snit, er fordi det er noget af det der symboliserer det idylliske og danske ved vores land.
Synsvinklen på dette maleri er normalperspektiv, da det hverken ses oppefra eller nedefra og derfor ikke er frø- eller fugleperspektiv.
Det er naturligt lys der er på maleriet, hvor solen skinner ned på blandt andet gravstenen på højen, der giver naturlig skygge nede i venstre hjørne af maleriet.

 

Tema:
Temaet i maleriet er alt det positive og skønne ved Danmark, blandt andet den danske natur og gravhøjen, der symboliserer vikingetiden, som var en storhedstid for Danmark.

 

Budkabet:

Budskabet er at personer der ikke kender til Danmarks historie og natur, skal tro at vi er et fungerende og smukt land, hvor alle har det godt. For danskerne er budskabet hvor godt vi har det, selvom vi samtidig har det hårdt efter branden i 1807 og den danske statsbankerot.

bottom of page